tirsdag 12. april 2011

En kotelett kan komme fra kveite


Min mor vokste opp på bryggekanten i Risør og spiste svinekoteletter til middag.
Min stefar vokste opp i relativt tørrskodde drabant-Oslo og spiste torsk til middag.
Begge deler fremstår strengt tatt som over middels mystisk, men at de fleste sørlendinger jeg kjenner ikke ville tatt en fisk i munnen om det så smalt (for å bruke et i denne sammenheng kraftuttrykk) kan ikke beskrives som noe annet enn tøysete.

For der svømmer den altså langs kysten, sprellfersk og duggfrisk, klar til å ende sine dager i en gryte når som helst, men sørlendingene? De vil ikke ha den. De få som tar seg bryet med å hente den opp sørger for å få sendt den ut av landsdelen fort som svint. Joda. Det finnes unntak. Menneh. Som kystfolk er vi sørlendinger lett diskvalifisert og patetiske, for vi burde jo egentlig ikke spist annet enn fisk til middag.

Uansett.

Jeg har ikke peiling på fisk. Min mor har alltid skydd det som pesten. Hvis hun virkelig må er det Findus (fiskepinner) og Bjellands (fiskeboller) som gjelder. Men som hennes fetter Laffen så raffinert oppsummerer. Dette er ikke fisk. Det har vært fisk.

Så jeg lurer på om det er påtide at jeg forsøker å utvide litt. Min fiskekonsum per i dag består i all hovedsak av nigirisushi eller sashimi fra Sun Sushi i Vogst gate eller Two Sushi Asiatisk Mat i Bentsebrugata 11. To fantastiske familiedrevne sjapper på Torshov begge deler. Den første like sur som The Soup Nazi i Seinfeld, den andre like blid som smiletjukkaskokken i Lady og Landstrykeren.

Utover dette? Sørgelig lite. En rask titt i fryseren, i det blå kombiskapet jeg arvet av motejournalist Kjersti som hadde arvet det av en ny-hippie-familie på Nesodden, viser fire frosne laksefileter. De har ligget der i et år, og av mystiske årsaker har jeg aldri lyst på dem. De smaker jo aldri fantastisk, gjør de vel?

Konspirasjonsteoretikere jeg kjenner (joda, dere vet hvem dere er) har plantet en stadig mer plagsom mistanke hos undertegnede: Frossenfisken i Norge er fandens verk. Frossenfisken i Norge er selve bunnslammet av fisk, paria-fisken, slemme-fisken, vonde-fisken. Den ferske fisken blir sendt på første klasse ut av landet i en helvetes fart.

Eller?

Det finnes unntak. Og bare jeg kommer inn på det, kjenner jeg den urolige følelsen av taksameteret som går. Fiskebutikkene i Oslo, de som virkelig virker, tar seg betalt så det svir. Det koster å handle ferskt. Selv torsken er blitt dyr. Men hei. Fisk er fest- og trøstemat. Så vi bestemte oss for å slå til, mediumsøs og meg selv.

I første etasje på det relativt nyåpnede Storosenteret ligger den fantastiske fiskebutikken Sjøveien (du kan gå inn direkte fra svalgangen mot gata, så slipper du hele kjøpesenterstresset). En stor kveitekotelett til to personer kostet cirka 130 kroner.

Kveitekoteletten (fortenk, det heter det, det er fantastisk) fikk selskap av i Woll-panna av meierismør, olivenolje, gul løk, hvitløk, bladpersille, rød og gul paprika (freste løken sakte først og tok den til side), stekte fisken på høy varme i noen minutter på hver side, tilsatte deretter løken igjen og hadde i paprikaen og persillen - og satte på lokket så det surret på lav varme i fem, seks minutter.

Hos Sultanen på Lilleborg (nok en av mine nabolagfavoritter) hadde vi kjøpt poteter, søtpoteter og jordskokker (synkende mengdemessig forhold), som vi skrellet og kokte møre og moste med rotmoseren fra Ikea som jeg vel har nevnt her før som noe jeg gjerne tar med meg i graven.

Se dette. Ble rett og slett Meget Vellykket.

ADVARSEL: Stor fare for instant trøtthet og trang til å slumre på sofaen. Bare littegranne.

Fisk. Jeg må lage det mer. Særlig hvit. Hm. Hva er det neste på lista?

3 kommentarer:

  1. Nyyyter innlegget , og smiler i torske - skjegget - bokstavlig talt ! Du er rå som sushi ♥ Linda !!
    Din Nina

    SvarSlett
  2. <3

    I travle perioder KAN jeg ikke lage fisk. Da går barna for lut(fisk) og kaldt (sjø)vann etterpå, mens jeg ligger i koma på sofaen. Og får ikke gjort en damn sjiit på kvelden. Men dette så unektelig godt ut. Og du skriver som vanlig så bra at jeg vil lese boka di. Sett i gang.

    SvarSlett
  3. Nina: Jeg trives utmerket med å være rå som sushi. Takk! <3
    Gunn Beate: Hysj med bokprat nå. Du skremmer livet av en stakkar som knapt klarer å skrive et blogginnlegg i måneden!

    SvarSlett